3.13 Eenvoudige trap met kwart
- Details
- Categorie: 03 Eenvoudig modelleren
- Gepubliceerd: maandag 26 februari 2018 20:22
- Geschreven door Super User
- Hits: 8224
Het maken van een trap gaat zomaar voor de vuistweg nog niet zo makkelijk. In het voorbeeld project staan de wanden aan de rechter zijkant niet recht boven elkaar. Om op de begane grond te weten hoe ver je kan gaan met de trap plaats je op de verdieping eerst een Ref. Plane gelijk met de muur.
Ga naar de begane grond en start de functie "Stairs" onder Modeling in de Design Bar.
In de standaard template van Revit 2009 is de trap "190mm max riser 250mm going" opgenomen. De optrede is dan max 190 mm met een aantrede van 250 mm. Door op "Stairs Properties" te klikken kan je de standaard parameter waarden aanpassen voor deze plaatsing.
Stel in vanaf welke verdieping tot welke verdieping deze trap loopt.
Als je wat verder naar beneden scrolt kan je ook de breedte en actuel Tread Dept (aantrede) aanpassen.
Nu kan je met de knop "Run" de trap gaan plaatsen. Zodra je het eerste punt geplaatst heb zie je direct hoeveel trede er zijn gemaakt en hoeveel er nog nodig zijn. Maak een stuk of 15 treden en klik af.
Nu kunnen we met het commando Run ook het tweede deel tekenen. Helaas is niet altijd goed te zien hoeveel treden je nog moet maken. Hier zal je wat mee moeten oefenen.
Het positioneren van het tweede deel vraagt wel wat aandacht. Je kan dit goed krijgen door maatlijnen te plaatsen. Ook de trapbreedte moet je zelf corrigeren. De trap hoeft niet direct op de juiste plaats te staan. Deze kan je later verschuiven.
Als je de trap nu sluit met Finish Sketch is de trap klaar. Selecteer zowel de trap als de leuningen en verplaats deze in de hoek met de Ref Plane.
Ga nu naar de 1e verdieping om het trapgat aan te passen. Selecteer de lijn van het trapgat en klik op Edit.
Pas ook de vorm van het trapgat aan zodat er een vide ontstaat. Sluit het trapgat af om ook de bovenzijde van de trap te kunnen zien en Edit de trapgat daarna opnieuw. om de trap en vloer goed op elkaar aan te laten sluiten.
Met de trapfunctie zijn nog veel meer varianten mogelijk. Hoe dat kan zal later worden behandeld.