Deze site maakt gebruik van cookies. Klik op de knop om te accepteren

Revitlog

06 Raam maken deel 1

Vandaag maak ik een begin met een raam. Alle ramen hebben een draairichting- aanduiding. Daarom wil ik deze als eerste gaan maken. Ik ben benieuwd of het gaat werken zoals ik hoop. We maken een nieuwe familie op basis van "Metric Generic Model.rft" Als eerste gaan we het type van de familie aanpassen. Dit doen we onder Settings, Family Category and Parameters.

Wijzig Family Category in "Windows"  en sluit de dialoog.
Open  "Elevations, Front". Nu gaan we extra refplanes aanbrengen om de familie parametrisch te maken.

De parametrische maten moet je weer van het type "instance" maken zodat ze per plaatsing aan te passen zijn. Geef de refplane's logische namen zoals links, recht, boven en midden. Let er ook op dat je "Weak Reference veranderd in Strong Reference. Zo zullen deze lijnen gebruikt worden bij het op slot zetten van relaties. De middenlijn geef je de Reference: Center (elevation).

Nu gaan we naar Floorplan, Ref. Level. Hier maken een refplane voor en achter het centerlijn aan volgens de afbeelding.

Nu wordt het tijd dat we de draairichting gaan tekenen. Voordat we dit gaan doen gaan we eerst lijnstijlen aanmaken die we voor de draairichting willen gebruiken. Ga naar Settings, objectstyles... Maak daar twee nieuwe lijnstijlen aan, draairichting getrokken lijn en draairichting streeplijn. Wijzig de instellingen zoals aangegeven in de onderstaande figuur.

Zet nu de active Plane op "achter" (letop deze naam heb je zelf ingevoerd). Teken nu de symbolic lines volgens onderstaande figuur. Selecteer hiervoor de "draairichting streeplijn [projection]".

We tekenen de achterzijde eerst omdat we de lijnen zowel aan de voor als aan de achterzijde kunnen zien. Pas als er echt glas en raam tussen komt zijn alleen de stippel of getrokken lijnen te zien. Natuurlijk willen we niet alle lijnen tegelijk zien. Hiervoor maken we een parameter die we aan de zichtbaarheid van de lijn koppelen. Selecteer de twee lijnen die bij elkaar horen en vraag de properties op.

Klik op het aangegeven knopje en voeg een nieuwe parameter toe b.v. draaizijde links, draaizijde recht of draaizijde onder.

Doe hetzelfde voor de voorzijde met getrokken lijnen en de actieve refplane op voor.

Met de knop "family types" kan je nu de weergave schakelen. De lijnen die je uitschakelt worden nu grijs weergegeven. Ze worden pas echt niet zichtbaar als je de familie in een project toepast of nest in een andere familie.

De volgende keer ga ik verder.

Het raamdraairichting, na deel 1, is  hier op te halen.

Naar raam maken deel 2