Deze site maakt gebruik van cookies. Klik op de knop om te accepteren

Revitlog

26 Samengestelde ligger maken

Laatst wilde ik een samengestelde ligger maken van beton en staal. Dit geeft toch wel eerst even wat problemen.

Gek genoeg kan je deze dingen niet een boek vinden. Uiteindelijk heb ik de ligger toch gewoon als een "structural beam" kunnen maken. Laten we de stappen maar gewoon langs lopen.

Open een nieuwe familie File, New, Family. Open het bestand "Metric Structural Framing - Beams and Braces.rft" dat met revit wordt meegeleverd. De volgemde afbeelding komt dan in beeld:

Wis nu de rechthoek. Nu gaan we eerst de betonbalk maken. Let op de volgorde is heel belangrijk. Zou je eerst het staalprofiel maken dan wordt deze gewist door het beton. We maken dus eerst het beton profiel. Dit doe je met een Solid Sweep. Koppel de Sweep aan de middelste referentielijnen zoals in de onderstaande afbeelding.

Teken vervolgens het profiel van de betonbalk. De juiste afmetingen passen we later aan het staalprofiel aan. Hang wel weer een materiaal parameter aan het element. Het materiaal moet bij plaatsing exact gelijk zijn aan het materiaal van de vloer.

Nu maken we via een Solid Sweep het staalprofiel aan. Hier gaan we het profiel echter niet schetsen maar laden. In de Modus bibliotheek kan je de profielen laden onder 1-Model Componenten, 00 Algemeen, 00 Profielen, 28 Staalprofielen

Ik kies hier de HE300B. Merkwaardig genoeg komt het profiel 0,5 mm te laag te staan zodat ik bij de Y waarde 0.5 moet invoeren om het hart exact op de juiste plaats te krijgen. Ook aan dit profiel koppelen we een materiaal parameter.

Nu kunnen we het betonprofiel aanpassen aan de juiste maten.

Het lijkt nu alsof het toch nog mis gaat maar dat is gelukkig niet waar. Sla het profiel op als "28 samengestelde ligger HEB300" en druk op de knop "Load into project" Ga in je project naar een verdieping.  
Nu moet je er voor zorgen dat je in je Disign Bar de kolom "Structural" zichtbaar is. Als dat nog niet het geval is klik je met je rechter muisknop op de Disign Bar. Vink in het menu "structural" aan. Met het commando "Beam" kan je nu de nieuwe balk gaan plaatsen.

Als je goed kijkt zie je dat de balken inkorten bij de muur. Dit kan je aanpassen door twee vinkjes te plaatsen bij de eigenschappen.

Na het instellen van de juiste materiaal en hoogte ziet de doorsnede er zo uit:

Nu moeten we alleen nog met de knop "Join Geometry" de twee onderdelen samenvoegen. 

Soms lijkt het alsof er toch nog een horizontale lijn zichtbaar is die de elementen scheiden. In het voorbeeld hierboven kan dat een lijn van een "Level" zijn. Afhankelijk van je schaalinstellingen kan er dan net een lijn door je profiel lopen.

 Hier kan je de samengestelde balk ophalen.