Deze site maakt gebruik van cookies. Klik op de knop om te accepteren

Revitlog

05 samenwerken met de constructeur, kozijn opening in samengestelde muur

Recent heb ik overleg gehad met een constructeur om het Revit model op elkaars wensen af te stemmen. In de praktijk betekend dit dat je het bouwkundige model moet aanpassen zodat het makkelijker wordt voor de constructeur. Natuurlijk ben ik voor samenwerking maar hoe dit in de praktijk vorm moet krijgen is mij nog niet helemaal duidelijk. De eerste vraag is natuurlijk al hoe ga je samen in één model werken terwijl je allebei op verschillende locaties werkt. Standaard regel je dit met worksets. Maar helaas is het niet mogelijk om losse files te gaan versturen die je later aan het centrale bestand kan gaan koppelen. Het centrale bestand moet dus op een gedeelde locatie staan dat voor alle partijen beschikbaar is. Graag hoor ik ook van jullie reacties hoe je hiermee omgaat. Zie onderaan dit bericht.

Een andere vraag die bij mij opkomt is hoe gaat het met wijzigingen. Ik heb al meegemaakt dat een gebouw alsnog een schuine kap kreeg. Voordat de constructeur aan het werk gaat moet ik al een aantal opties proberen maar ik kan niet meer aan de constructie komen?

Kortom een hoop vragen. Maar laat ik beginnen met de dingen die wel oplosbaar zijn.

Zoals ik hier al heb beschreven is het noodzakelijk dat het constructieve en het niet constructieve deel van de buitenmuur van elkaar gescheiden zijn. Ook heb ik hier al eens uitgelegd hoe je een kozijn kan maken.

Als je het eindresultaat van dat kozijn dan in deze muur plaatst gebeurd het volgende.

De draagmuur breekt niet open. Dit komt omdat ik niet de standaard opening heb gebruikt maar voids. Ik gebruik voids omdat je dan meer controle hebt over de vorm van de opening. De void heb ik gekoppeld aan de buitenzijde van de muur zoals in de onderstaande afbeelding is te zien. 

 

Om de draagmuur toch open te laten breken wil ik een nieuwe parameter introduceren waarmee te regelen is tot hoever een gekoppelde wand wordt opengebroken.

 

Ik heb, in de plattegrond, een nieuwe refplane getekend met daaraan een maatparameter (diktedraagmuur). De parameter overstek vensterbank is nog gekoppeld aan de buitenzijde van de muur. Deze moet verplaatst worden naar de nieuwe refplane.

 

Nu is de overstek vensterbank afhankelijk van de dikte van de draagmuur. De parameter dikte draagmuur is van het type Instance zodat deze bij iedere plaatsing verschillend kan zijn. Nu moet in de doorsnede de void nog worden aangepast.

 

Het profiel koppel ik aan de nieuwe refplane d.m.v. align en het lockje te zetten. Na update van de familie in het project is dit het resultaat. Letop je moet de twee wanden wel eerst met Join aan elkaar koppelen.

 

De draagmuur wordt keurig opengebroken. Het aangepaste kozijn kan je hier ophalen ( 31_kozijn_a3_draagmuur.rfa). Bij de properties van het kozijn is nu ook een nieuwe parameter te zien.

Nu wil de constructeur ook graag in de weergave coarce een stippellijn zien t.p.v. de raamopening. daar ga ik een volgende keer op in.

Als er bezoekers zijn met ervaring over het samenwerken met de constructeur dan hoor ik daar graag meer van. Zoals ervaringen met het gebruik van worksets met een centrale file, gesplitste spouwwanden, tekenen van slabs i.p.v. floors, hoe je omgaat met wijzigingen etc. Dit kan je doen door hier onder commentaar te schrijven of door de knop reageren op revitlog te gebruiken uit het menu.