Deze site maakt gebruik van cookies. Klik op de knop om te accepteren

Revitlog

09 Samenwerken met constructeur, kruis t.p.v. een raam

Graag wil de constructeur ook een kruis zien t.p.v. de kozijnen.  Het is mogelijk om een kruis op te nemen in het kozijn. De vraag is of dit wel de beste oplossing is. Uit het vervolg zal blijken dat hier best wel wat werk voor nodig is. Mogelijk is het handiger dat de constructeur zelf het kruis tekend met detail lines.

 

Omdat het kruis als een subcategory van windows of doors wordt opgenomen in de family is het niet meer mogelijk om de gehele category uit te schakelen. De constructeur moet dan alle subcategoryen uitschakelen op de opening na. Dit betekend dat alle onderdelen van het kozijn in een subcategory moeten staan. Iets wat in de praktijk vaak vergeten zal worden. Hoe je dit kan doen heb ik hier al een beschreven.

Het kruis wil ik tekenen met modellijnen zodat de lijnen ook zichtbaar zijn als je scheef op de gevel kijkt. Modellijnen moeten aan een refplane worden gekoppeld. Daarom moet de lijn uit de afbeelding actief worden gemaakt.

 

 

Selecteer vervolgend de aangegeven refplane.

 

Kies in de dialoog Elevation: Interior

Nu moet je nog het lijntype selecteren.

Na het tekenen van de lijnen moet de zichtbaarheid goed worden ingesteld. Selecteer de lijnen en klik op Visibility Settings. 

Stel deze in zoals aangegeven. De constructeur hoeft de lijnen alleen te zien in de Coarse weergave. Kies vervolgens de knop Load into Project om de familie in je project op te nemen. Overschrijf zo nodig de bestaande familie.

Het kruis zal niet direct zichtbaar worden omdat deze achter de onderdelen van het kozijn liggen. Daarom is de bovenstaande afbeelding met het kozijn de preselectie.

Nu moeten we controleren of de weergave goed is als we alle andere window subcategorieën uitschakelen. Dit doe je in de Visibility settings van de view.

Als alles goed is ziet de opening er dan zo uit. Mogelijk dat je geen streeplijn ziet maar iets anders. Dat zullen we nu aanpassen.

Ga naar Manage, Settings, Object Styles.

Wijzig de instellingen van de aangegeven regel.

Je ziet veel werk voor een andere discipline. Ik ben bang dat de constructeur zijn streeplijnen zelf maar moet gaan tekenen. Tenzij iemand een simpeler oplossing weet.