Deze site maakt gebruik van cookies. Klik op de knop om te accepteren

Revitlog

10 Samenwerken deel 2

In de vorige aflevering heb ik al gezegd dat worksharing de beste manier is om samen te werken. Technisch gezien dan. Ik laat in dit stadium het beheer van verantwoordelijkheid buiten beschouwing.

Voordat we echt kunnen gaan samen werken moeten er eerst een aantal problemen overwonnen worden. Als je op twee locaties werkzaam bent moet je een manier vinden om samen of om de beurt aan het model te werken.

Twee opties:

  • Model rondsturen.
  • Via internet gelijktijdig aan hetzelfde model werken.

De eerste optie is technisch zonder problemen maar geeft alleen praktisch bezwaren. Je mag n.l. alleen aan het model werken als het model bij jouw is.

De tweede geeft technisch een aantal problemen; de snelheid van je internetverbinding, up en down, firewalls, geblokkeerde poorten, padnamen, etc. Er is dus veel te overwinnen voordat deze optie werkt.

In het onderstaande document kan je wat meer informatie vinden over samenwerken en de te gebruiken technieken.

Ik ben vier manieren tegengekomen om een verbinding te maken met derden:

  • FTP verbinding
  • Door een WAFS (Wide Area File System) te installeren op beide locaties.
  • Remote desktop
  • Remote Applications

Laten we eerst eens kijken naar een FTP verbinding. Met deze optie heb je nog een paar hobbels te nemen. Je moet een FTP server opzetten. Dit kan standaard met Windows 2003 server. Verder moet de externe partij een drive letter kunnen koppelen aan de FTP verbinding. Dit is mogelijk met NetDrive. Klik hier voor meer informatie.

Deze software werkt op dit moment alleen op Windows 32 bit. Dit is dus wel een vervelende beperking.

Als je dit allemaal gedaan hebt is het verre van zeker dat deze methode stabiel gaat draaien. Maar voor kleine projecten is het misschien het proberen waard. Voordat dit systeem werkt moet je eerst nog het probleem oplossen dat Revit automatisch een UNC path aan een Central file koppel. Hierover zal ik wat vertellen bij het activeren van de central file.

De Tweede optie is de WAFS. Met dit systeem kan je bestanden op twee locaties met elkaar synchroniseren. Het voordeel is dat dit ook over langzame verbindingen nog goed en stabiel werkt.

In de PDF hierboven worden drie bedrijven genoemd die zo'n systeem leveren.

  • Riverbed
  • Global scape
  • Blue Coat

Global scape wordt in Nederland geleverd door SCS-software..

Het nadeel van deze software is natuurlijk de prijs. Maar vroeg of laat zullen we met systemen als dit gaan werken.

De volgende keer iets meer over de volgende twee opties.

-> Naar deel 3