Deze site maakt gebruik van cookies. Klik op de knop om te accepteren

Revitlog

15 Samenwerken deel 3

De vorige keer heb ik gekeken naar  samenwerken via:

  • FTP Verbinding
  • WAFS (Wide Area File System)

De volgende twee mogelijkheden zijn

  • Remote Desktop
  • Remote Applications

Bij Remote Desktop neem je via internet een pc over op een andere locatie.  Je moet dus op de basislocatie een snelle pc beschikbaar stellen. Aan de remote PC zijn geen hoge eisen te stellen. Dit komt omdat je via de remote pc alleen je invoer daar de basis PC stuurt.

Om via internet verbinding te kunnen maken met een PC is het nodig dat je router weet naar welke pc de aanvraag verstuurd moet worden. Ook kan je op deze wijze maar één remote desktop gebruiken. Een andere manier is het gebruik van VPN. Als je eerst een VPN verbinding opzet wordt je onderdeel van het remote netwerk. Zo kan je alle PC's benaderen alsof je op dezelfde locatie aanwezig bent.

Zelf ben ik van mening dat dit geen gewenste methode is. Dit vanwege de beveiliging en dan wel het gebrek er aan. Via rechten kan je wel het e.e.a. afschermen maar iemand van buiten je organisatie is wel onderdeel van je netwerk geworden!

 

Over Remote Applications kan ik niet zo veel vertellen. Het lijkt wat op Remote Desktop met dit verschil dat alleen een bepaalde applicatie op een remote server draait. Je gebruikt gewoon je eigen desktop met applicaties maar je kan één of meerdere applicaties op de server starten terwijl het lijkt alsof deze op je eigen pc draait. Deze optie heeft veel voordeel voor eigen medewerkers die op andere locaties werken. Maar ook voor Remote Applications zijn dezelfde bezwaren van toepassing, derden hebben toegang tot je netwerk. Mogelijk dat het voor Remote Applications beter te beheren is en je dan geen VPN verbinding hoeft te maken.

Via een reactie van een lezer heb ik begrepen dat bovenstaande klopt. De afscherming van je netwerk moet je regelen door rechten toe te kennen aan de gebruiker. Een ander mogelijk nadeel is dat je Revit licentie moet verplaatsen naar deze server. Dit is niet erg als je altijd op deze manier werkt maar ondoenlijk als je als constructeur met meerdere architectenbureaus samenwerkt. 

De volgende stap gaat nu worden het opzetten van de Central file.

-> Naar deel 4